Hej!

Det är ganska kallt här i mitt rum. De har stängt av värmen inför sommaren. Nej, då längtar jag till fredag då jag får besök av tre själar som kan hjälpa mig värma upp stället. Tänk att det snart är valborg. Jag tror det blir grymt. Det hela startar ju redan på kvalborg, med Timo Räisänen på smålands. Sen upp tidigt på fredagen för champangefrukost och forsränning. Och så Falubesök då, som sagt. Häng i ekonomikumparken. Snälla sol infinn dig. Så är vi hemma sen.

Idag har jag varit på Uthgårdspub med livemusik och stand up. Det var mysigt det. Det börjar kännas som riktiga sommarkvällar när man cyklar hem. Sånt är alltid bra.

Imorgon ska jag och Linda dejta Matlab hela dagen, sen firar vi Sophie med tårtkalas på kvällen. (Grattis Sophie!)
 
Och detta var väl ungefär en liten livsuppdatering. Godnatt på er!


Värt att tänka på den dag du köper en chokladkaka

Jag har precis satt i mig en liten chokladkaka från Anthon Berg. Fairtradecertifierad var den! När jag var på Uppsala universitets hållbarhetsdag här om veckan blev vi bjudna på chokladkakaor. Man fick välja på antingen Cloetta Good, en Fairtradecertifierad chokladkaka, eller en från Änglamark som är både Fairtrade och ekologisk. Medan vi mumsade choklad passade jag på att läsa innehållsförteckningarna. Jag upptäckte att Cloetta Good innehöll 32 % Fairtradecertifierade ingridienser (sockret var till exempel inte certifierat), medan Änglamarks choklad innehöll 77 % Fairtrade/ekologiska ingridienser. Den choklad som nu ligger i min mage innehöll 56 % "rättvisa".
Kanske köper man inte alltid Fairtrade/ekologisk choklad, och jag säger inte heller att ex Cloetta Good är dåligt (det hörs ju på namnet att det inte är), men jag tänker att den dag man bestämt sig för att köpa en bra chokladkaka (eller vad som helst egentligen), vill man väl göra det hela så fair som möjligt? :) Därför tycker jag att det kan vara värt att titta på innehållsförteckningen innan man gör sitt val. Köper du något som är Fairtrade är det dessutom extra bra om det är ekologiskt också, då det ger en högre premie till producenterna och är snällt mot vår natur!
En märkning är en garanti i sig, men den kan garantera på olika nivå.
Och jag tycker vi ska ha som mål att höja nivån till himlen.

Åk upp igen, snart iallafall

Ibland så tappar man bort sig själv (särskilt så slarvig som jag är) och ibland passar den här låten för bra in på hur det känns.


Sen en tid tillbaka - Melissa Horn

Nu ska jag iväg och jobba. Laga mat hela dagen. Det blir bra det.

Snälla rara Elin, SKÄRP DIG!

Jag tror inte jag kunde vara mer arg och trött på mig själv. Jag bara tappar bort saker. Hela tiden. Det är vantar, koftor och idag mitt kära fina sadelskydd. Och jag förstår ju inte heller vad jag ska göra åt saken? Hjälp! Jag fick perfekta vanthållare av mina klasskompisar i födelsedagspresent, så efter det har jag inte tappat bort några vantar iallafall. Men vad då, jag kan ju inte ha ett snöre i byxorna som håller i mitt sadelskydd och ett snöre runt halsen som håller i mina koftor? Jag tror på riktigt att jag skulle kunna försörja ett helt land med kläder och tillbehör om jag fortsätter så här. Och det är verkligen svårt. Kunde jag skärpa mig hade jag gjort det för länge sedan. Och så blir jag så trött, då min lilla strategi är att inte konsumera så mycket, så går jag runt och tappar mina saker... Jag får väl hoppas att det hamnat hos någon som inte behöver köpa en ny kofta för att de hittade min.

Snart glömmer jag väl mig själv någonstans i en buske. Jäkla Pappskalle!

Engagera mera

Ganska ofta finurlar jag på projekt. Det kan vara nästan allt från himmel och jord. Saker jag vill göra. Det senaste på min lista har varit något att göra i sommar, då det verkar tryta på sommarjobbsfronten. Jag har tänkt på miljöcafé, att jobba för en fair trade city, klädbytardag, anordnande av föreläsning eller konsert. Något litet miljöprojekt.
Ganska ofta gör jag så, planerar jag små projekt in i minsta detalj, men lika ofta håller jag dem för mig själv. Vem är jag i denna värld, jag har inga direkta kontakter eller liknande. Projekten blir så stora i huvudet och så till slut rinner allt ut i sanden. Dåligt, tycker jag.
Jag tror så många gånger att man glömmer att man faktiskt kan anordna saker, bara man vill och bestämmer sig för det. Jag har ju varit med och anordnat en föreläsning här i Uppsala om rättvis handel och det blev lyckat! Det var inte ens svårt och det enda som behövs är lite engagemang och intresse. Världen är ju faktiskt till för oss alla som bor här!
Så denna gång hörde jag med Marit och hon var peppad så i sommar hoppas jag på ett hejdundrande litet miljöprojekt att jobba för. Ska bli riktigt roligt! :)

Och imorgon ska jag stå vid ett bord med rättvis handel gruppen på Pollax. Jag är ju inte så om mig och kring mig och tycker ibland att det är jobbigt att bli konfronterad med svåra frågor jag inte kan svaret på. Därför är det alltid lite läskigt att stå vid ett reklambord. Men jag lär mig hela tiden mera och jag har riktigt duktiga medarbetare, så det är roligt också.

Att engagera sig är kul. Det kan vara utmanande, svårt och jobbigt. Men man får så mycket tillbaka, det känns så bra när man åstakommit något och man växer som person. Sånt är alltid bra.


En skiva på posten



Titta vad jag fick på posten! Fint. Billie the visison and the dancers - From burning hell to smile and laughter!
Nu ska jag bara sitta här och lyssna ett tag. Fint igen.


Oj!

På riktigt trodde jag aldrig att jag skulle våga. Att jag skulle svälja, glömma och flyta vidare. Det hade inte varit några stora fel med det. Men samtidigt lever man bara en gång, och jag borde inte förlora något på att testa. Istället blir jag bara en erfarenhet rikare, visst?
Överst på min ansökan till hösten står nu Biologi- och miljövetarprogrammet. Jag lyckades få en bra deal med min syo och om jag i sommar när jag sitter där med antagningsbeskedet i handen skulle ångra mig och absolut vilja in i miljö- och vattentekniktvåan, lovade hon att det skulle gå och fixa. Så det hela blev en win win situation och jag är faktiskt dum om jag inte söker det andra programmet överst och ser hur det känns att söka det iallafall. Jag kan ju alltid hoppa tillbaka liksom. Och jag kan ju alltid testa ett år på biologi/miljövetarprogrammet för att se om det är något för mig. Är det inte det kan jag börja miljö- och vattentekniktvåan 2011. Det vore inte jordens undergång. Tror jag.
Men just nu är känslan i magen faktiskt ganska fin, och visst är det den man ska gå efter? 

Varför?

Det är sista dagen för att anmäla sig till höstens kurser och igår natt började paniken springa sig på. Paniken som jag låst in på ett säkert ställe i mig själv släpptes lös. Hittade nyckeln. Förra veckan satt jag glatt och sökte de kurser som detta program erbjuder i tvåan. Trots detta har jag samma tvivel som jag alltid haft, jag har bara varit duktig på att bortse ifrån det hela. Jag vet att jag vill jobba med miljöfrågor, det har jag vetat i många år. Men vill jag jobba med teknik? Det är jag inte lika säker på. Kanske är det nu efter första året jag måste pröva mina vingar på andra plan? Går jag två, tre, fyra år här har jag ju verkligen snurrat mig fast. Så tänker jag såhär; men smart Elin att komma på det här samma dag som anmälan är! Men så inser jag. Jag har vetat detta i över ett år. Jag hade panik redan när jag sökte hit, och jag har fortfarande exakt samma tvivel. Är det ett tecken?
Samtidigt finns det bra argument även för detta progam; jag får bred utbildning, kunskap är lätt att bära, det är lätt att få jobb och det är en hög lön. Även om jag egentligen inte alls gillar att se till sådana argument som hög lön framför hjärtats röst, så är det ändå en viktig fakor för att leva i denna värld.
Åh, jag vet ingenting. Men jag skickade sms till världens bästa syo och hoppas att hon kan lösa mina problem.

En riktig tidningsdag

Jag brukar försöka vara sparsam med att köpa tidningar, eller ta gratistidningar. Mest med tanke på träden och skogens bästa. Men idag slog jag på stort! Jag tog en "student magasinet" för den innehöll artiklar om bra artister som till exempel Salem, en Berlinguide och en artikel om framtidens miljöyrken. Det kändes som en tidning som passade mig som handen i handsken! Så sprang jag även in på Ica på väg hem från stan och efter lite krångel kunde jag springa ut och cykla hem med en "Sofis mode"-tidning i ryggsäcken. Köper ni den så kolla in sida 44! Där står en bra person, och jag tror aldrig att jag kommer sluta tycka att det är jättecoolt! 

Nu ska jag först titta lite på redovisningsuppgiften tills imorgon (icke att förglömma), sen ska jag ägna kvällen åt att bläddra i dessa tidningar. Har man inte så mycket tidningar/reklam hemma vanligen är det ju riktigt roligt att ha något att bläddra i, som inte är en kursbok då!

Godnatt!

Rättvisa Ångström



Titta så mycket bra grejer, och ändå är det inte en hälften av vad vi kommer erbjuda imorgon. Med vi menar jag Röda Korsets rättvis handelgrupp och imorgon anordnar vi en föreläsning på Ångström. Dit kommer Bertil Högberg och föreläser och där står vi med informationsbord.
Det var roligt att träffa gruppen idag även om det var kort och intensivt på grund av en lång obligatorisk lektion innan, som gjorde att jag och Sophie blev en och en halv timme sena till mötet. De verkade hur som helst peppade och nu är det enda jag önskar mig massa glada gäster imorgon!



Befinner du dig i närheten så kom förbi! Då blir vi glada :)


Min måndag blev bra!

Jag fick en fin dag, precis som jag hoppats på :)
Det blev lunch på gräset i solen. Bara en sån sak, och då slutar det ju inte ens nästan där.
Efter skolan cyklade vi till stan, köpte en liter jordgubbar och flanerade längs svartbäcksgatan. Innan vi hamnade på tågstationsinvigningen hann vi även äta glass vid ån. Det är så somrigt nu att man inte vill någonting annat än att vara ute. Dagarna är så härligt förlängda och allt känns så mycket bättre. Man blir glad av solen, D-vitamin är kanske en gladvitamin? Det tror jag. Som sagt då, så hamnade vi ju sedan på stationen och Emil Jensen sjöng och pratade för oss och i en kvart. Sånt är bra. En skiva rikare blev jag också, jag är ju svag för den där Emil Jensen måste jag säga! Tydligen pratar han i morgonpasset i P3 imorgon, så det kan ju vara ett tips!
Efter det cyklade jag hem och där stod min käre far och väntade. Vi åkte in till stan och åt på grekisk resturang. Det var trevligt och gott och resturangen var riktigt mysig. En låg dörr in och en ganska brant trappa rakt ner i en undre värld. Stora valv och mysigt ljus och en forsande fyriså precis utanför förnstret. Bra grej.

Nu tänkte jag nog krypa till sängs. (Tydligen har ju även skolan börjat...)
Godnatt!

En bra måndag

Jag hoppas på och ser fram emot en fin dag. Det är två föreläsningar på dagen, sen en cykeltur till stan. Där gör Emil Jensen ett framträdande på invigningen av nya stationen. Som om att det inte var nog att jag fick se en hel föreställning med honom för bara någon vecka sedan?
Sen på kvällen kommer pappa förbi på vägen hem från Stockholm.
Perfekt.

Choklad och sol

Efter en promenad och ett mysigt födelsedagsfika i den fina solen tänkte jag nu choklada mig genom kvällen.


Materiella ting



Jag lyckades sticka klart min halsduk i ekologiskt garn under lovet. Det gick snabbt och smärtfritt med de gigantiska stickorna jag använde, och när man väl var inne i stickandet var man i trans. Såklart gjorde jag ju småfel och fick lov att ropa på mamma, men klar blev den och mjuk och skön är den!
En väska för tre guldpengar hittade jag på myrorna och det blev ett spontant köp som jag ändå är nöjd med. Har faktiskt tänkt köpa en lite större väska som inte bara rymmer plånboken och telefonen, och nu har jag en! Score!
Och så visar jag såklart upp allt detta i bilder. Det ni.


Lovet har gått, redan!

Imorgon går tåget tillbaka till Uppsala. Efter lite smsande med Uppsalavännerna känns det hela lite lättare. Men det är verkligen lätt att bli otroligt hemmakär när man är hemma i Falun, och så blir man mest ledsen över tanken att man måste åka här ifrån igen. Dock vet jag ju att bara man kommer iväg och fram så blir det hela bättre.

Lovet har varit så bra som jag hoppats och snart ska jag tillbringa sista kvällen med vännerna, tekoppar och mys. Bra det! 

Träningsfyllda april

Jag måste ju ha en aprilutmaning också, jag kan ju inte ge upp månadsutmaningarna efter två månader! Så jag tänkte att jag skulle utnyttja det köpta friskis & svettis kortet och det fina värdet denna månad. Målet får bli minst två besök till friskis i veckan och minst två timmars promenad per vecka, utspridd eller i en enda lång klump.
Kanske får målet bli något sorts tjejrus i Uppsala i vår. Vi får se!

Utvärdering: Ekologiska mars

Hoppsan. Det blev ju ny månad här för några dagar sedan, och om jag minns rätt hade jag en marsutmaning som nu borde utvärderas.
Jag hade höga ambitioner om att göra mars till en ekologisk månad med endast ekologiska inköp. Jag kände ganska på en gång att jag satt ribban för högt och sänkte den till att göra de inköp jag gör i mataffären och på egen hand till ekologiska. Om jag till exempel har varit ute med vänner på resturang och ätit har jag köpt oekologiska rätter, och när jag har haft besök har jag lättat på reglerna. 
De inköp jag själv gjort från ica har jag i alla fall hållt ekolgiska och det har känts bra. Det finns så mycket ekologiskt i affärerna nu för tiden och det är faktiskt lätt att hitta, då affärerna blivit riktigt bra på att sätta upp gröna skyltar för ekologiska varor! Ekoschampo och ekovin är annat som inhandlats. På klädfronten blev det inte något inhandlat överhuvudtaget, men jag har dock ändå lärt mig att det finns många ekologiska klädmärken, då Marit praktiserar på en ekologisk klädbutik <- Läs under fliken kläder :) Så där finns också mycket att hämta.

Summa sumarum, visst får man lägga ut några kronor extra, så är det ju. Men en ekologisk livsstil i övrigt går så ofta ut på att vara sparsam till exempel på den galna shoppingfronten, så ofta tror jag ändå att man kan tjäna på ekologiskt tänkande. Förhoppningsvis så tjänar du, mänskligheten och världen på det hela i längden.

I framtiden ska jag försöka i största mån hålla mina inköp ekologiska och även såklart gärna rättvisemärkta!

I gave the world some love today!



Idag fikade jag på god latte och goda bakverk på Faluns lilla ekocafé. Värt! :) Och så fick jag med mig en påse hem med tre eco-garnnystan jag efter bäsa förmåga tänkte turn in to a halsduk! Spännande! Jag gillar att märket hette M&K, eftersom det var just dem jag fikade med :) Kempegrejt!
Nu ska jag skicka iväg mejl, ha lite ångest över p&l-biljetten och packa det sista.
Nästa stopp; Engerdal!


Du lever kvar i samma dans


Melissa Horn - Hanna

Påsklov och så

Påsklovet är precis lika bra som jag trodde att det kulle vara, och det går precis lika fort som jag befarade att det skulle göra.
Men jag trivs. Jag hänger med mamma på stan och träningsställen. Jag har haft en fin "ingenting är vettigt nolltre trettio"-kväll, jag har fikat, sett teater, pubbat, läst, sett på TV och bara haft det så himla skönt.
Ikväll åker vi till Norgestugan och innan dess ska jag hinna med en fika på did U give the world some love today babe? med bäste Marit och bäste Karin!

Supernajs :)


Doris - Did you give the world some love today baby?

RSS 2.0