Nu blev det kväller!



Ni släcker väl? :)


Påsklov och Jens Lekman

Imorgon åker jag hem. Det känns nästan overkligt, men när det väl börjar gå upp för en att man faktiskt ska få sätta sig på tåget mot Falun vill man bara åka. Nu nu nu. Det ska bli riktigt skönt med lov och vi är faktiskt välförtjänta av det. Tänk att jag har gått 3/4 av första året på den här utbildningen nu. Det är galet på riktigt.

Lovet ska jag ägna åt att träffa vännerna och familjen, kanske åka till Norgestugan, läsa böcker, hänga på Marits ekocaféarbetsplats, läsa böcker, läsa på om rättvisemärkt, promenera, andas, sova, leva, göra second hand-rundor med mamma, äta påskägg... Listan kan göras lång. Vi pratar inte om mycket annat än ett idyllartat påsklov just nu och nu är det bara upp till mig att uppfylla det! :)

Vi tar en låt nu, medan jag packar i ordning det sista. Lyssna på Jens, han är en fin man.


Våffeldagen!



Sicken god dag det är idag. Ikväll klämmer jag en våffla på Uthgårds pub. Och innan dess lyssnar jag till föredrag om det kommande klimatmötet i Kanada. Spännande! Hur som haver ser det alltså ut att bli en heldag borta från detta lilla rum, och riktigt hur jag ska hinna packa och fixa det sista till morgondagens hemfärd har jag väl inte riktigt fått ihop. Men det löser sig :)
Ett grattis till min mormor som fyller år idag också. Inte tror jag att hon kommer att se det här, men en hälsning är alltid en hälsning och en tanke iallafall :) 

Hej svejs, nu ska jag iväg och labba med Matlab! Wish me luck!


Röda onsdagen

Obs! Jag har rött läppstift. På en onsdag!
Och nu är jag ju lite sen som vanligt då. Skynda Elin, skynda!

En onsdagsmorgon

Jag sitter och äter frukost bestående av havregryn, kanel och mjölk. Det är jättegott ju, kanel kan vara världens bästa krydda tror jag nog!
Jag har ambitioner på att hinna städa, tvätta, diska, laga mat och cykla till SLU för att lämna igen en bok innan jag börjar vid klockan 13ak. Jag känner att ju längre tid jag fastnar här, desto svårare kommer det ju bli för mig att hinna, och jag är väl inte känd som den mest effektiva människan på jorden...
I eftermiddag ska jag träffa Lollo och Hanna som är på besök i Uppsala och ikväll blir det filmkväll hos Johanna.
Vilken dag, mina vänner, vilken dag! :)
Nu måste jag sätta fart!

Rätt plats vid rätt tillfälle?

Dagen har varit bra. Jag har lärt mig nya saker. Till exempel hur man gör kurvor i Matlab. Kanske var det inte jätteroligt, men nörden i mig var ganska tillfredställd när det ploppade upp kurvor efter kommandon jag skrivit in i datorn.
Jag vet ju fortfarande inte egentligen om jag är på rätt plats på den här utbildningen. Jag har pendlat från att tycka att det är helt fel, till att vara ganska nöjd, och det går fram och tillbaka, fram och tillbaka. Men så tänker jag som så att kommer man verkligen veta exakt vad som är rätt? Det här behöver ju inte vara fel, bara för att jag inte vet om det är rätt?
Kurserna jag läser är intressanta, och matematiken är rolig när man förstår. Det ska ju skapa en bra grund att stå på. Så tänker jag att det kanske kan vara bra att faktiskt lära sig hur man löser olika problem, det är ju det ingenjörsmässighet ska stå för, att man ska bli en uppfinnar-Jocke med lösningar på morgondagens problem, så att man inte fastnar och har alldeles jättemycket fakta i huvudet som man inte vet vart man ska göra av.
Ibland så tänker jag att jag kanske skulle vilja läsa något helt annat, samhällsvetenskap, politik, retorik eller vad som helst annat bara. Men så stannar jag upp och tänker efter lite. Jag är så mycket bättre på att räkna än vad jag är på att föra mig bra i tal och skrift. Jag är också intresserad av naturen och tycker att det är kul att lära mig om den.
Och någonstans tänker jag att man alltid vill ha det man inte har. Med massor av svåra skrivuppgifter och seminarium vore jag nog inte hemma ändå. Då skulle jag nog sakna Calculus alldeles förfärligt.
Och bara för att jag läser naturvetenskap och teknik innebär ju inte det att jag inte kan sätta mig in i samhällsfrågor. Det är jag ju snarare skyldig att göra, som den medborgare i samhället jag är. Egentligen blir jag nog en mer allmänbildad människa på det här sättet. För jag lär mig mer och mer om frågor ute i samhället, för jag försöker lära mig det och tycker att det är intressant, och jag räknar med oändligheter och sinuskurvor i skolan. Jag tror ju knappast att man tar tag i sinuskurvorna för en kul grej, om man läser en utbildning som inte innehåller matematik och teknik.
Jag har bra människor runt omkring mig också, och det kan ju göra faktiskt allt.
Men tanken på att livet hade kunnat vara helt annorlunda är spännande och kanske mest obehaglig. Jag kanske egentligen hör hemma någon helt annanstans, och just nu bara nöjer mig för att jag inte vet om något annat?
Hur ska man någonsin kunna veta?

From burning hell to smile and laughter



Längtar lite tills jag äger ett exemplar av denna skiva.
Lyssna på några av låtarna här :)


Äntligen!



Dagen är här! Dagen då de båda tentorna är skrivna och lika så duggan i matte. Perfekt! Jag har firat med sopplunch med Johanna och tryckande av våra affischer till rättvis handel föredraget.
Jag behövde en ny vattenflaska och en KRAV-läsk fick det bli. God! En snickrad hatt till kvällens pubrunda med hatt-tema är också fixad, som ni ser.

Nu ska jag ta mig lite mat innan det bär av mot stan. En öl på varje ställe hörde jag talas om. 13 nationer. Njaaaaaaaaaa. Kanske inte :)



Förändra världen i affären

Jag har satt i mig spenatsoppa, pluggat massvis med ekologi och varit på rättvis handel möte idag. Bra dag.
Jag blev faktiskt ganska peppad av mötet. Vi fick se en presentation, som jag visserligen sett tidigare, men ändå, den var intressant även denna gång. Det jag nappade mest på var det som Åsa sa om att det finns många producenter ute i världen som vill bli rättvisemärkta, men inte kan, just eftersom att det inte är tillräckligt stor efterfrågan på rättvisemärkta varor i butikerna här. Vi kan alltså förändra! Det går! Köper man varor certifierade med Rättvisemärkt eller rättvis handel varor i övrigt ökar vi efterfrågan och fler kan få certifiera sig. Så enkelt är det faktiskt. Möjligheterna finns, du kan göra skillnad! :)

Herregud, borde jag kanske plugga istället?

Imorse kan ha varit en av de mysigaste mornarna. Jag gick upp, radade upp frukost och böcker i sängen och satt med täcket virat runt mig och solen i ögonen. Jag varvade biologiläsning med massa andra funderingar som ploppade upp.
Biologitentan ska vi kanske inte prata så mycket om, men skriven är den iallafall och det är skönt det. Jag har firat med att plugga lite ekologi och lite matte och jag har ätit riskakor med philadelphia och sett "Åh, herregud".

Är det inte lite skrämmande sånt där med att göra uppgörelser med gud? "Om du gör mig frisk, lovar jag att..." Jag tror alldeles säkert att det är något jag skulle göra om jag var i en riktigt svår situation. Som ett slags sista hopp. Men varför skulle gud då hjälpa mig, som inte direkt vigt mitt liv till denne i övrigt? Det är en läskig tanke att det kanske kan finnas något där ute som faktiskt skulle hjälpa en med saker och ting, och här går man och inte tror på det. Fast jag vet inte. Samtidigt är ju gud också så motsägelsefull på så många andra sätt, med straff och annat elände han ska ha givit oss.
Lika väl som det också är skrämmande, så tycker jag ändå om att tro att mitt öde ligger i mina egna händer och att det inte redan finns en mall för mig. Och jag tycker om att tro att det som finns runt omkring oss finns där för att naturen har skapat sig så och inte för att gud har skapat det. Sen tycker jag väldigt mycket om att facineras över det hela och tycka att allt är fantastiskt, och det kan ju vara en tro i sig bara det, tänker jag. Att tro på naturen och på livet.

Det är synd att man aldrig är riktigt synkad med sig själv på något sätt. När jag egentligen borde plugga vill jag bara sitta och filosofera över annat och det är när jag har lov eller liknande som jag planerar över hur bra jag ska lägga upp kommande periods pluggande.
Nu sitter jag mest och funderar över vart jag står politiskt, vad jag tror om gud och vad jag tror om människor i allmänhet. Det är väldigt välkommet på ett sätt, men så väldigt ovälkommet när jag vet att jag borde sitta med näsan i böckerna...
Jaja, intressanta är vi allt vi människor, inte sant?


Sun-day

Här sitter jag och äter Kung Markattas ekologiska russin. Precis hemkommen från Ica och innan dess ett afrodanspass på friskis.
Helgen har förövrigt varit riktigt bra. Jag har haft besök av den bäste Gusche min vän :) Vi har dansat en natt till balkanmusik och vi har fikat dubbelt och pratat intressanta saker. Sånt är riktigt bra!
Igår kväll landade jag i Josefins soffa för melodifestivalmys. Salem var nog bäst och sötast egentligen, men jag höll på Anna och tyckte det var kul att hon vann. Annars åt jag mig alldeles för mätt. Det jobbiga är när man märker att man är mätt, och ändå tar en godis till och en godis till och en godis till. Hela cykelvägen hem klagade vi över ont i magen. Hur dumt är inte det, egentligen?

Nu ska jag ta mig i kragen och läsa lite! Imorgon tentar jag biologin och på torsdag tentar jag ekologin. Måndagen efter det skriver jag dugga i matte. Och sen. Sen har jag bara en vecka kvar TILL PÅSKLOV!

Snabb fredagseftermiddagsuppdatering.

Jag sitter och sjuger på "Julen är här". Det känns ganska opassande, men också ganska trevligt. Igår ägnade jag kvällen åt att storstäda, så jag tror mitt rum är renare än vad det varit på hela året. Det känns bra.
Ikväll kommer Marit och det blir toppen! Vi ska dansa och lördagsfika och second hand handla och annat bra :)
Nu ska jag ge mig ut på promenad.
Tjing tjing hej!

Bestäm dig unge!

Hur ska man någonsin orka bestämma sig när tiden går fort och man inte innan vet vad som blev bäst i efterhand?
Ska jag köpa biljett till Peace & Love eller ska jag jobba? Jag skulle bestämt mig för länge sedan, men jag lyckas aldrig och av och till glömmer jag att fundera över det. Jag vill inte missa festen, men samtidigt, det kanske är kul att jobba och vi kanske får bra arbetstider? Och jag slipper lägga ut en halv förmögenhet. Samtidigt, jag handlar så sällan saker och en festival känns värt att lägga sina pengar på. Jag har råd, faktiskt. Men.... men... 
Ska jag gå utbildningar inom rättvis handel? Det är under mitt underbara påsklov som jag vet att jag kommer vilja vara hemma under. Samtidigt vill jag ju gå, men jag känner inte heller inspirationen flöda.
Och jag måste söka sommarjobb.
Och jag måste bestämma mig!
Åååååhhhheeeee, mina problem är så jobbiga. Hjälp mig!

Hjälp Billie

Jag loggade in på facebook där Billie the vision lagt upp denna video. Jag tyckte det var gullighetsfaktor kanske 100, och jag vill ju gärna att de ska spela på festival så jag tänkte hjälpa dem. Gör't du me ^^

Internationella kvinnodagen

Idag är det internationella kvinnodagen. En dag jag kanske inte uppmärksammar mer än säg falukorvens dag. Dumt av mig. Jag uppmärksammar den inte för att jag tänker på mig själv som kvinna och anser att jag inte borde uppmärksammas mer än någon annan, kvinna som man. Men så tänkte jag vidare. Internationella kvinnodagen firar 100 år i år. Och tänk vilken enorm skillnad för kvinnors rättigheter som skapats. Och tänk hur många kvinnor runt om i världen som fortfarande inte har de rättigheter vi här i Sverige anser vara självklara, och då är vi inte ens här framme på stadiet "lika lön för samma arbete". 
Jag har kanske inte så mycket till övers för jämställdhet på planet "låt oss göra Herr Gårman i kvinnlig version", men tanken på att många kvinnor fortfarande lever under förtryck och med dålig ställning gör att jag ändå tycker att dagen är värld att uppmärksammas.
Jag tänker nog inte klappa mig själv på kinden och säga grattis, men jag tänker skänka en tanke till andra kvinnor i världen som kämpar för sin rätt.

Inspirationen? Hallå, var är du?

Det är så fint väder och det är så varmt ute. Jag ska snart ge mig iväg på min cykel och hamna på geocentrum för plugg med Malin och Linda. Plugget hopar sig nu. Tentorna kommer nästa vecka och det enda jag just nu vill är att gå promenader, pyssla, resa, ha myskvällar och utekvällar, gå på bio, laga middagar, läsa böcker och inte alls göra något som har det minsta med skolarbete att göra. Jag är så oinspirerad. Varför varför ska det alltid bli så? Nu läser jag dessutom de ämnen jag sett mest fram emot sen jag sökte det här programmet i april förra året och trots det har jag aldrig haft mer lust att slänga ut en lärobok genom fönstret. Det är ju inte det att jag inte vill lära mig, det är det att jag inte har orken och motivationen, och att det finns så mycket annat jag hellre vill göra.
Nej, usch och fy och åh. Snälla kan det inte bli påsklov? Typ nu.

En helt ovanlig dag i mars

Länge må jag väl tjatat om den 6e mars, dagen då jag skulle sitta längst fram i Regina teaterns stora sal. Och gissa vad? Det gjorde jag också, och det var lika perfekt som jag innan föreställt mig. Emil har ju verkligen förmågan att få en att tänka och bli alldeles blottad inför livet som den människa man blev. Så är han ju så duktig på att få en att skratta åt det hela också. Det är så brutalt bra och efteråt känner man bara för att krama någon. Lagom hårt och väldigt länge. Kanske till och med gråta lite, inte av någon negativ anledning, utan bara för att. För att livet är livet.  
Kvällen fortsatte i finhetens tecken med chokladbollsbak, filmvisning och mys. Helt plötsligt var klockan mycket, temperaturen låg, cykelturen hem oändlig och Johanna sa "jag har en extra madrass, sov över!". Det gjorde jag och imorse vaknade vi till vasaloppets start och en kopp te. :)
Lite bilder lyckades jag ta, och när det händer är det kanske ett måste att visa dem. För jag vet inte om det finns någon i hela världen som är sämre än mig på att glömma kameran eller när jag väl har med mig den inte ha några batterier i den. (Jag kan ju säga att jag glömde ta med den till Regina teatern (haha)).
Observera solen som lyser in genom fönstet!


Katjing! Tryck på bilden och lyssna :)


Solen är här, då lyser frid på jorden!

Fick precis sms av Linda efter att vi skiljts åt från cykelturen hem från arbetet på lördagsfikat. Där stod: Jag solar på balkongen :-) det är superskönt. Som vi trodde. Jag blev glad. Det är så fint väder, solen lyser och efter att vi avslutat vårt jobbpass satte vi oss och fikade med solen inkikandes från fönstret. Hur underbart? Åh, jätteunderbart.
Jag ska snart ge mig iväg till Johanna och senare ska vi laga middag och sen... tamtamtamtam.. åka och se Emil Jensen! :) Hela grejen känns lite som ett äventyr. Svårt att beskriva, men det är en speciell känsla med att gå på en riktig föreställning. Det känns litegrann som att man är på kort besök i en ny stad och gör kulturella saker för att uppleva så mycket som möjligt av den nya staden. Så känns det. Och sen veta att man ska lyssna på en både inspirerande och imponerande själ gör ju det hela ännu bättre!

Tjolaflipp, nu måste jag skynda mig!
Ha det fint! (Det ska jag)

Love och Jag



Här är jag och Love. Love är W1:s maskot och han vandrar runt mellan alla miljö- och vattenteknikare. Den här veckan är han min! Han är en WWF isbjörn, eftersom vi alla i W1 är isbjörnsfaddrar :) Han är jättemjuk och söt!
Just nu lyssnar jag på Hello Saferide och tränar lite till min redovisning om matsmältningen.
Ikväll hoppas jag att det inte är fest på övervåningen när man ska sova. Igår hade jag öronproppar och låg inklämd mellan två kuddar som en annan hamburgare för att slippa allt dunkande. Jobbigt.
Imorgon blir det studiebesök på en ekologisk bondgård, spännande!
Det var min lilla uppradade dagsuppdatering.
Ha det fint


Irrelevant tjafs om min måndag och min ekologiföreläsare

Vad det blåser utanför! Och vilken dag vädermässigt överhuvudtaget. Jag tror vi blåste bort i takt med att tålamodet sjönk... Helt plötligt har man bakhjulet före framhjulet, och helt plötligt måste man rapportera "oj, ramla!" framåt så att de framför väntar. Inte ser man någonting heller... Nej, idag var det en riktig pärs att cykla. 

När jag till slut lyckats ta mig hem har jag hunnit äta oekolgisk soppa och en oekologisk apelsin (bra start på denna månads utmaning... Men faktiskt var dessa inköp inte gjorda i mars, och faktiskt vore det ju väldigt o-eko-logiskt att inte äta upp det jag redan köpt...)

Sen har jag också pluggat lite ekologi. Öppnade en fil med en ekologitext vår föreläsare skrivit ihop. Texten startade med detta:

Det fanns några fler inslag jag fnissade lite åt;



Jaaa, hur ska vi räkna ut det????????????????????????????????



Haha, "genast tänker vi kanske på eken". Det tyckte jag var roligt. (Och vi får inte heller glömma att blåsippan kan uppnå en ansenlig ålder!)

Han är ganska duktig på att säga roliga saker också. Helt allvarligt så man måste liksom vara med lite extra för att förstå att det faktiskt blev fel där:
"En näringskedja; gräset äts av en kanin, kaninen äts av en gnu, gnun äts av ett lejon."
Ja, okej, eller nej vänta, kaninen äts av en gnu?
"Ganska stora djur, som till exempel blåvalen"
Ja, jo, den är ju ganska stor!

Nej, verkligen inget ont om honom, han är en bra förläsare, om än kanske lite förvirrad ibland. Men det är ju mest bara roligt.

Nu vet jag inte riktigt vad det blev av detta inlägg... Om vi säger så, jag skrev rubriken efter att jag skrivit den långa texten!

Nu ska jag nog sova tror jag. Kanske läsa lite kvällsläsningsbok. Just nu håller jag på att läsa om liberalismen.
Godnatt!

Ekologiska mars

Jag kör vidare på månadsutmaningar. Jag tror att utmaningar får mig inspirerad att klara något, och när de är så korta som 30 dagar känns det så överkomligt. Om jag i framtiden skulle resonera att någon av de utmaningar jag gör nu inte är rätt, så var det ändå bara under en månads tid jag utövade det, och det kan jag förmodligen leva med. Det känns ändå bättre att agera och göra det för något man tror kan förändra, än att vara så rädd att göra fel att man blir handlingsförlamad.
I mars tänkte jag alltså handla ekologiskt. Jag ska försöka få varje inköp att vara märkt med ett märke som säger att de är ekologiska varor. Är det så att en matvara/klädesplagg är väldigt mycket dyrare ekologisk eller liknande, ja, då får jag helt enkelt stå över den varan eller betala mer.
Ekologisk odling är något jag tror på. Man kan läsa argument för ekologiskt här. Och sen kan man läsa litegrann om vad jag tycker här. Jag tror helt enkelt på att man ska försöka leva lätt som en fjäder på jorden och inte göra stora dinosariekliv som förstör och är svåra att laga.
Att jag vill göra det här till en grej är just för att jag vet att jag är lite latare än vad jag borde vara, och genom att tala om det så puschar jag mig ännu ett steg och det blir svårare att ge upp. Jag har trots allt länge trott på ekologiskt, men fallit tillbaka på att köpa de billigare varorna. Jag tror att en månads ekologiska inköp kommer få mig att inse att det inte är så svårt att välja rätt, och jag tror att jag efter denna månad kommer ha svårt att gå tillbaka till att inte köpa ekologiskt när jag vet hur lätt det är. Jag tror också att jag med tiden kommer att övertyga mig själv om att det känns bra att köpa ekologiskt.
Självklart får varan mer än gärna bära Fairtrade-loggan, men som sagt, denna månad är det fokus på ekologiskt och man måste ju börja någonstans.

Utvärdering: Konsumtionsfria februari.

I slutet av januari bestämde jag och två kompisar att vi skulle ingå köpstopp i fabruari. Det kan man läsa om här. Jag insåg just precis att tiden rullat iväg och idag startar vi årets mars månad, så någon form av utvärdering sitter kanske på plats.
Och det gick bra för mig. Jag har helt enkelt inte köpt någonting utöver mat och möjligen lite godis, lite vuxensaft och olika inträdesbiljetter, men allt det var ju faktiskt okej att köpa så det känns okej.
Jag kan medge att jag var väldigt sugen på att slå till på ett par jeans när jag var på weekday och prislappen visade 50 kr, och mina nuvarande jeans är slitna och trasiga. En annan gång skulle jag skicka brev, men jag hade inga kuvert. Jag fick helt enkelt ta ett gammalt, tejpa lite och vips kunde jag skicka brevet utan ett nyköpt kuvert!
Nu är det ju också så att jag vanligen inte handlar så mycket, så jag var ju redan 75 % inne i vår utmaning när vi startade den och det är klart att det hjälpte. Trots det måste man ändå ibland påminna sig om att man faktiskt inte får köpa saker när man sätter ett sådant här ultimatum .
Summan av det hela är att det går mer än bra att inte handla prylar under en månad.
I framtiden tänker jag fortsätta med att tänka mig för vad jag handlar och inte köpa saker i onödan!

RSS 2.0